środa, 21 marca 2012

Domowy błyszczyk.

Składniki:
  • 6-8 truskawek (mogą być mrożone) lub innych czerwonych owoców jagodowych (np. żurawina, czerwona porzeczka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 krople witaminy E z kapsułki
  • gaza i mały pojemnik (może być opakowanie po starym błyszczyku)
  • Dla lepszego efektu koloryzującego można dodać kropelkę czerwonego barwnika spożywczego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej do momentu wrzenia (w mikrofalówce lub na kuchence).
  2. Rozgnieć owoce, tak by mieszanina nabrała jak najżywszego koloru.
  3. Odstaw do ostygnięcia, odciśnij przez gazę, by uzyskać jednolitą masę bez stałych składników owoców.
  4. Dodaj ewentualnie barwnik spożywczy, dobrze wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5.  Przełóż do pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz